Wat is padel?

Wat is Padel?

Padel is één van de snelst groeiende sporten van Nederland, maar wat is padel nu eigenlijk precies? Padel kun je beschouwen als een combinatie tussen tennis en squash. In Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal is padel al jaren een erg populaire sport. De laatste tijd is padel ook in opkomst in Noord-Europese landen waaronder Nederland. De spelregels van padel lijken erg veel op de spelregels van tennis.

De padelbaan

Een padelbaan lijkt veel op een squashbaan en is ook omringd door 4 wanden van glas, waardoor de bal altijd in het spel blijft. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Omdat de wanden van de padelbaan onderdeel zijn van het spel, is kracht bij padel minder van belang dan bij tennis. Dit maakt padel direct een laagdrempelige sport die door jong en oud kan worden beoefend..

De padel rackets verschillen van de rackets die worden gebruikt bij tennis en squash. Padel wordt vrijwel altijd gespeeld door 4 spelers in een dubbelspel.

Aantal padelbanen in Nederland

De populariteit van padel is duidelijk terug te zien in de snelle groei van het aantal padelbanen in Nederland. Begin 2017 waren er nog maar 50 padelbanen in Nederland. In 2019, is dit aantal gegroeid naar maar liefst 305 padelbanen in Nederland en dit aantal neemt alleen maar toe. Elke week komen er wel 2 padelbanen bij. Op dit moment begin 2022 zijn er al meer dan 1000 padelbanen gebouwd in Nederland.

Padelbaan

Het verschil tussen padel, tennis en squash

We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen padel, tennis en squash. Aangezien padel eigenlijk een combinatie is van tennis en squash, heeft het van beide sporten veel weg. De drie sporten lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen.

De afmetingen van een tennisbaan, squashbaan en padelbaan

Een groot verschil tussen padel, tennis en squash is de afmetingen van de verschillende banen. Een tennisveld is 10,97 meter breed en 23,77 meter lang. Een squashbaan is aanzienlijk kleiner met 6,4 meter breed en 9,75 meter lang aanzienlijk kleiner. Een padelbaan zit daar tussenin. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang.

De wanden bij tennis, squash en padel

Waar je bij tennis en padel tegenover elkaar staat, speel je bij squash naast elkaar en sla je de bal tegen een wand tegenover je. Bij zowel squash als padel zijn de zij- en achterwanden onderdeel van het spel. Dit is niet het geval bij tennis waar de zijkant van het speelveld wordt aangegeven met belijning. Bij tennis is een bal uit wanneer deze naast de belijning de grond raakt. Bij squash en padel is een bal uit als de bal boven een getrokken lijn aan de muur komt.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de padelsport.

Spelregels van padel

De padel spelregels zijn als volgt:

Bij padel serveer je altijd onderhands. De eerste opslag vindt net als bij tennis aan de rechterkant van de baan plaats. De bal moet in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander worden geslagen en de bal moet eerst gestuiterd hebben voordat er mag worden teruggeslagen. De bal mag het net niet raken.

De puntentelling van padel is exact hetzelfde als het scoreverloop van tennis: er wordt gebruik gemaakt van de bekende 15, 30, 40 en game. Net als bij tennis is deuce ook onderdeel van het scoreverloop. Een padelwedstrijd verloopt meestal in een ‘best of three’ waarbij de eerste partij die twee sets gewonnen heeft, de wedstrijd wint.

Meer informatie over Padel spelregels bekijk dan ook onze pagina “Padel spelregels”.

Padeldiscount.nl

Wil je beginnen met padel of wil je je padelspel naar een hoger niveau tillen? Padeldiscount.nl verkoopt de beste padelrackets en accessoires voor jou. Bij Padeldiscount.nl kun je padelrackets kopen van de merken Dunlop, Babolat, Bullpadel, Adidas en Head, waardoor er altijd een racket te vinden is dat perfect bij jou en je wensen past.