Hoe kies je een padelracket die je wilt kopen

Hoe kies je een padelracket die je wilt kopen?

De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die kennis maken met padel. Deze unieke sport is voor veel mensen een uitstekende manier om hun energie kwijt te kunnen en om er even tegenaan te gaan. Nu is het alleen wel zo dat je op zoek zal moeten gaan naar een padelracket wat aansluit bij wat je zoekt, het kiezen van een padel racket is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Gelukkig staan wij voor je klaar met de beste tips als het aankomt op een padelracket kopen. Na het lezen van dit artikel heb je alles wat je nodig hebt bij het maken van jouw keuze.

Nog meer lees voer over “Op zoek naar een padel racket voor beginners?”

De vorm van het padelracket

De eerste keuze die men zal moeten maken is wat voor soort vorm padelracket je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten vormen waar je uit kunt kiezen. Hieronder hebben we de meest gekozen vormen op een rijtje gezet:

    • Een rond vorm – dit type padelracket is het meest geschikt voor de beginnende spelers. Je kunt met dit racket erg veel ballen raak slaan, hij heeft namelijk een groter oppervlak en grotere sweet spot. Dit racket is het makkelijkste in gebruik, vandaar dat de meeste beginners hiervoor kiezen.
    • Een druppelvormige vorm – een druppelvormige padelracket heeft een grotere balans in het midden van het racket. Hierdoor kan je sneller met het racket slaan, ideaal voor de mensen die al wat bekender zijn met het slaan. Onder de ervaren spelers is dit het meest populaire type racket wat je kunt gebruiken.
    • Een diamant vorm – bij dit type padelracket zal je een sweet spot vinden op een hoger deel van het racket. Dit type racket is geschikt voor de meest professionele spelers, beginners kunnen vaak niet omgaan met dit type racket.

Tip!: Heb je ervaring met tennissen? Dan raak je meestal de bal hoger in het padelracket. Kies dan voor een Druppel of Diamant vormig padelracket.

Ronde vorm

Druppel vorm

Diamant vorm

Balans bij het slaan

De volgende keuze die men zal moeten maken bij een padelracket kopen is de balans. Laten we eerst beginnen met de ‘hoge’ balans. Dit houdt in dat het gewicht dichter bij de kop van het racket zit. Hierdoor zal het racket wat zwaarder voelen, dit zorgt ervoor dat je met meer kracht kunt slaan. Op die manier weet je zeker dat je de bal met voldoende kracht over het net zult krijgen. Een padel racket met een ‘midden’ balans heeft een gewicht wat dichter bij het handvat licht. Dit zorgt als gevolg voor optimale wendbaarheid, hierdoor heb je meer controle bij het gebruik. Een handig type racket voor de mensen die hun polsen willen laten rusten. De laatste optie is om te kiezen voor een racket met een ‘laag’ balans. Bij dit type racket ligt het gewicht een stuk verder naar onder, dit zorgt voor nog meer controle tijdens het spelen. Voor de beginners is dit een prettig effect, zij kunnen zo makkelijker leren spelen.

Het gewicht en dikte van het padelracket

Wanneer je de bovenstaande onderdelen hebt langsgelopen zal je moeten nadenken over het gewicht van het padel racket. Over het algemeen is het verstandig om als beginner te kiezen voor een lichter racket, dit zorgt er nu eenmaal voor dat je meer controle hebt over het racket tijdens het slaan. Ben je al bekend met padel dan kan je kiezen voor een zwaarder racket, op die manier zal je jouw ballen net even wat meer kracht mee kunnen geven. Bij het kiezen van het gewicht moet je rekening houden met je lengte, geslacht, gewicht en niveau van vaardigheid bij het spelen. Een licht racket weegt gemiddeld 340 gram, een zwaarder racket weegt meestal 380 gram.

Tegenwoordig variëren de meeste rackets tussen 36 en 38 mm. Dunnere rackets van 36mm zijn geschikt voor kinderen. Volwassen, beginners, gevorderde spelers worden geadviseerd om met dikkere 38 mm padel rackets te spelen. Vroeger waren de rackets 10mm of 40mm dik, maar vandaag de dag zit er dus van alles tussenin. Voor veel padellers is 38 mm te dunne gripmaat hiervoor wordt er dan ook gebruik gemaakt van overgrips. Met de overgrips maak je het padelracket op dikte wat je fijn vind. Maar wat is de juiste padelracket grip dikte? Dit is de stelregel: Je moet een vinger tussen je duimpalm en het topje van je middelvinger hebben. Door een te kleine grip kunnen er blessures ontstaan zoals een tennisarm.

Wat voor materiaal heb ik nodig?

Nu ben je er alleen nog niet, je zal namelijk ook na moeten denken over de materiaalsoort voor jouw racket. De rackets komen er in ongelofelijk veel verschillende soorten materialen. Bij het kiezen van het materiaal zal je moeten denken over de duurzaamheid, stevigheid en elasticiteit. Het handvat moet altijd gemaakt zijn van een speciale grip als de Hesacore van Bullpadel of van rubber om het spelen net even wat aangenamer te maken. Als het aankomt op het racket zelf raden wij aan om te kiezen voor de carbon frame modellen. Deze zijn namelijk ontzettend stevig en zullen voor een langere tijd meegaan, dit zorgt ervoor dat je voor een geruime tijd plezier zult hebben van je aankoop. Kies echt voor een racket met een duurzaam karakter, het repareren is namelijk vrij duur. Je kunt dus beter iets meer neerleggen bij een padelracket kopen, op die manier zal je nooit meer voor een miskoop komen  te staan.

Hard vs. zacht padelracket?

De laatste stap bij het kiezen van een padelracket is de keuze tussen een hard of een zacht racket. De zachte rackets zullen ervoor zorgen dat je meer kracht hebt bij het slaan, deze rackets staan namelijk bekend om hun hoge elasticiteit. Nadeel is echter wel dat je minder controle hebt over de bal bij het spelen. Deze rackets zin geschikt voor de mensen die de focus willen leggen op de verdediging bij het spelen. Houdt er rekening mee dat deze rackets minder stevig zijn dan de harde rackets, ze zijn dus eerder aan vervanging toe. Het harde racket biedt zowel controle als kracht, dit maakt het een uitstekende keuze. Klein nadeel is dat deze rackets ietwat lastig kunnen zijn om te gebruiken voor de nieuwe padel spelers. Het zal dus echt geheel afhangen van wat je zoekt in een racket. De beste manier is om het even uit te proberen, op die manier zie je gelijk of het racket bij je past.

Zoals je kunt zien komt er nog best wel wat kijken bij het kiezen van een padelracket. Gelukkig kun je dankzij onze tips aan de slag om een racket te vinden wat aansluit bij wat je al die tijd al in gedachten had. Voor je het weet ben jij in bezit van een racket waar je met veel plezier gebruik van maakt op het veld. Dit maakt het een stuk makkelijker om jouw tegenstander te slim af te zijn en om zo met de winst naar huis te lopen!

Deel dit bericht