De snelst groeiende sport van Nederland is Padel!

De snelst groeiende sport van Nederland is Padel!

Wat is Padel?

Padel is één van de snelstgroeiende sporten van Nederland, maar wat is padel nu eigenlijk precies? Padel kun je beschouwen als een combinatie tussen tennis en squash. In Zuid-Europese landen als Spanje en Portugal is padel al jaren een erg populaire sport. De laatste tijd is padel ook in opkomst in Noord-Europese landen waaronder Nederland. De spelregels van padel lijken erg veel op de spelregels van tennis.

De padelbaan

Een padelbaan lijkt veel op een squashbaan en is ook omringd door 4 wanden van glas, waardoor de bal altijd in het spel blijft. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Omdat de wanden van de padelbaan onderdeel zijn van het spel, is kracht bij padel minder van belang dan bij tennis. Dit maakt padel direct een laagdrempelige sport die door jong en oud kan worden beoefend..

De padel rackets verschillen van de rackets die worden gebruikt bij tennis en squash. Padel wordt vrijwel altijd gespeeld door 4 spelers in een dubbelspel.

Aantal padelbanen in Nederland

De populariteit van padel is duidelijk terug te zien in de snelle groei van het aantal padelbanen in Nederland. Begin 2017 waren er nog maar 50 padelbanen in Nederland. Nu, in 2018, is dit aantal gegroeid naar maar liefst 157 padelbanen in Nederland en dit aantal neemt alleen maar toe. Elke week komen er wel 2 padelbanen bij.

Het verschil tussen padel, tennis en squash

We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen padel, tennis en squash. Aangezien padel eigenlijk een combinatie is van tennis en squash, heeft het van beide sporten veel weg. De drie sporten lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen.

De afmetingen van een tennisbaan, squashbaan en padelbaan

Een groot verschil tussen padel, tennis en squash is de afmetingen van de verschillende banen. Een tennisveld is 10,97 meter breed en 23,77 meter lang. Een squashbaan is aanzienlijk kleiner met 6,4 meter breed en 9,75 meter lang aanzienlijk kleiner. Een padelbaan zit daar tussenin. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang.

De wanden bij tennis, squash en padel

Waar je bij tennis en padel tegenover elkaar staat, speel je bij squash naast elkaar en sla je de bal tegen een wand tegenover je. Bij zowel squash als padel zijn de zij- en achterwanden onderdeel van het spel. Dit is niet het geval bij tennis waar de zijkant van het speelveld wordt aangegeven met belijning. Bij tennis is een bal uit wanneer deze naast de belijning de grond raakt. Bij squash en padel is een bal uit als de bal boven een getrokken lijn aan de muur komt.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de padelsport.

Deel dit bericht

Geef een antwoord